Färgernas uppgift är att göra omvärlden än mer synlig. Vi tar till oss mer information i en värld av färger än om vi enbart sett i en gråskala. Seendet av färger har utvecklats hos de arter som haft någon nytta av det. Det är inte säkert att en art som har högre utveckling har färgseende. Människan ser färger men inte andra däggdjur såsom våra fyrfotade vänner. Däremot har fiskar och fåglar färgseende. Vissa insekter kan se färger men en skala som avviker från vår. Biet har ett färgspektrum som sträcker sig från det gula mot grönt och blått, förbi violett och ytterligare till ultraviolett – något vi inte kan göra. Med andra ord lockas inte biet av den röda färgen i vallmon utan av de svarta strimmorna som ses som ultravioletta.
Referens:
Nilsons, KG. (2004). Färglära. Uppsala: Almqvist & Wiksell.
Det ändå fanatiskt hur detta går till tycker jag...Vilken bestämd ordning det är... det är inte slumpmässigt...
SvaraRaderaDu skriver Christin att våra fyrfotade vänner inte har något färgseende, vilket är en gammal myt. Ny forskning visar att hundar kan se färger men eftersom de har färre tappar och stavar, kan de se mindre typer av nyanser. Människan har tre olika typer av tappar och dessa är mest mottagliga för blått, grönt och rött ljus. Hunden har bara två typer av tappar och dessa är mest känsliga för blått och grönt. Hunden kan därför skilja på rött och grönt.
SvaraRaderaReferens:
http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Sinne.html#Hund
Bra att du rättar mig! Det står att människan och hennes närstående primater torde vara ensamma om färgseende och att våra fyrfota vänner saknar det. Till primaterna hör apor, gibboner, orangutanger, schimpanser och gorillan. I nationalencyklopedin står det att till fyrfotadjuren eller tetrapoder hör groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur. Men det kan säkert vara så som du skriver att de i nyare forskning har sett att även hundar kan se färger.
SvaraRaderaVårt färgseende är ganska imponerande, i min grupp har vi arbetat med ljuset och när jag fick reda på hur synen fungerar med hjälp av ljus reflektion och absorption då blev man ganska så paff. det jag menar är faktumet att inget egentligen har färg utan olika saker absorberar olika slags ljus vilket leder till att vi ser en slags färg.
SvaraRaderaI sommar så nämnde min bror en ganska så rolig sak när det gäller färg och hur färgerna ses av män kontra kvinnor. Medan männen använder orden som rött, grönt, och blått osv. för att beskriva färger går vi kvinnor in och sätter namn även på de olika färgernas nyanser.
SvaraRaderaJag hittade en sida som visade det ganska tydligt http://blog.xkcd.com/2010/05/03/color-survey-results/