torsdag 18 februari 2010

Tänk att det vita solljuset egentligen består av en hel massa färger? Det är fascinerande att tänka att färgerna rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett egentligen består av detta ljus. Vi ser det bara om vi har en genomskinlig yta som en regndroppe eller en prisma. Eftersom färgerna har olika våglängder ändras ljusets hastighet olika mycket vid övergången till glaset i prisman och det vita ljuset delas upp (Elfström m.fl., 2008). Hur kan man tydliggöra att olika färger också har olika våglängder?

Inför och efter den första handledningen kom vi att tala om hur vissa föremål absorberar en viss ljusstrålning och att resten av det vita ljuset reflekteras. Matt, svart yta till exempel suger upp all ljusstrålning. Hur kommer det sig att en banan just reflekterar den gula färgen? Och inte nog med det, som omogen är den grön sedan gul och till sist brun. Det måste vara något ämne i bananen som omvandlar dess färg kom vi då fram till. Det är fasligt mycket frågor som bubblar upp när man börjar prata om ett fenomen och vi börjar inse hur lite vi egentligen vet! Ytterligare en fråga! Varför finns det inte någon vit färg med i regnbågen till exempel? Och hur kan man rent vetenskapligt förklara vad som händer när vitt solljus möter vit snö?

1 kommentar:

  1. Vilka intressanta frågor ni har och som ni förhoppningsvis kan ta upp och ventilera på måndag och eller nästa ämnes handledning. En liten korrigering bara, En svart yta absorberar inte all ljusstrålning, utan "bara" ca 90-95 %.

    SvaraRadera