måndag 22 februari 2010

Ett litet tips...

Hittade idag litteratur som riktar sig till barn från 7 år och uppåt och innehåller enkla tips på experiment som handlar om ljus och ljud. Det finns med tydliga instruktioner och även bilder. På handledningen idag pratade Krister om hur ljus bryts och i boken finns ett enkelt experiment för att förevisa detta. Använd en glasskål fylld med vatten och häll i några droppar mjölk. Mörklägg och ta sedan en ficklampa som du täckt över med papper förutom en ljusstrimma i mitten för att centrera strålen och lys genom skålen. Mjölken i vattnet gör att det går att se hur ljusstrålen bryts, vilket beror på att den ändrar rikting då den rör sig från luft genom glas. Detta tror jag är ett enkelt och konkret sätt att för barnen visa solstrålarnas brytning genom vattendropparna.

Referenslitteratur:
Egna experiment med ljud och ljus, Valentin Förlag AB, Västerljung

I samma bokserie finns även experiment inom:
elektricitet och magneter
kraft och rörelse
materia och material

3 kommentarer:

  1. Glöm inte att det finns en låda med ljusexperiment i A 407 också.

    SvaraRadera
  2. Jag kom på en sak till. Experimentet ni beskriver här ovan kan påvisa även ett annat fenomen i sammanhanget; Varför är himlen blå?
    Beroende på från vilket håll ni tittar på ljusstrålen som går genom mjölkblandningen, så ser ni ljusets olika färger. Mjölkblandningen kan symbolisera jordens atmosfär och från sidan syns då ljusets blåa delar, medan ni ser det gulröda ljuset om ni tittar framifrån. Hoppas jag förklarade så att ni kunde förstå.

    SvaraRadera
  3. Grimvall (1993) förklarar himlens blå färg med att fenomenet beror på att solens strålar sprider sig mot luftens molekyler, vilka består av syre och kväve. Av alla nyanser i solljuset har den blå färgen den kortaste våglängden. När ljusvågorna passerar luftens molekyler sprids de åt sidan. Denna spridning är mest effektiv för de kortaste våglängderna vilket då leder till att himlen blir blå. Vid en röd solnedgång har strålarna en lång väg att gå genom atmosfären innan de slutligen träffar på ett moln som gör att strålarna reflekteras. Utefter den långa vägen har den blå färgen hunnit spridas bort och kvar blir istället en röd färg eftersom de röda strålarna har längst våglängd.

    Referenslitteratur:
    Grimwall, G. (1993). Varför är himlen blå?. Ica Förlaget AB: Västerås.

    SvaraRadera