På handledningen idag fick jag svar på en fråga som jag kom att tänka på precis innan jag somna härom kvällen. Frågan är varför regnbågen är rund? Har det med vattendropparna att göra och hur ljuset träffar dem? Ja, enligt Krister och hemsidan som jag tidigare har hänvisat till handlar det alltså om att ljuset från solen träffar vattendropparna och regnbågens färger ser man i alla dessa vattendroppar men i olika vinklar som är runt 40 grader. Regndropparna sprider ljuset lika mycket åt alla håll och regndropparna delar alltså upp det "vita ljuset" alltså ljuset från solen och skiljer dem åt. Det handlar alltså om att ljuset ändrar sin färdriktning när den väl har träffat vattendroppen. Det betyder att ljuset bryts och reflekterar. Eftersom ljus har olika våglängder så bryts det olika mycket och tar alltså olika vägar i vattendroppen och det är också därför som regnbågen har denna färgordning.
Även om jag har fått en kort förklaring på detta så känns det ändå svårt att förstå helt. Krister sa just detta att det vi nu läser om och försöker förstå är något som man egentligen kan läsa om under en längre tid än det vi gör nu...Det är helt enkelt för abstrakt. Det känns också som att just när jag får en aha-upplevelse väcks det ytterligare frågor kring ämnet. Jag har hittat ett litet filmklipp på engelska som förklara regnbågens färgordning som Krister tog upp på handledningen idag. Liten sammanfattning på handledningen idag var bland annat att vitt ljus är röd, grön och blå och färgen blir till beroende på vilken ljus som belyses. Vi fick också reda på att det är alltid är två regnbågar, en primär och en sekundär. Den sekundära finns även om vi inte ser den. Vi fick lite litteraturtips. Den ena boken heter " Boken om fysisk kemi" skriven av Hans Persson. En annan bok var "Conceptual interanation edition" skriven av Paul Hwitt.
http://www.fysik.org/website/fragelada/index.asp?keyword=regnb%E5ge
När Isaac Newton gjorde sina experiment med att dela ljuset fick han vitt ljus av alla färgerna i ett spektrum men precis som Krister sa under handledningen behövs bara rött, grönt och blått. Dessa tre färger kan ge alla andra färger om de blandas i olika kombinationer. Därför kallas rött, grönt och blått för primärfärger. De kan även namnges som additiv färgblandning som då härleder till att de kan sammanläggas.
SvaraRaderaReferenslitteratur:
Vetenskap i närbild. (1992) Ljus Från solgudar till laserljus, hologram och rymdljus - ljuset i närbild. Bonniers Juniorförlag AB: Stockholm